Het weerstation van Trammetje 26

Sinds 21 november 2020 heeft Trammetje 26 een eigen weerstation. Op het weerstation verzamel ik gegevens van hoe het weer is op de locatie van Trammetje 26 in Lochem.

Als ik tijd heb zal ik doordeweeks weerberichten plaatsen 's morgens voor Lochem en omgeving, het streven is ze voor 09:00 uur online te hebben. Niet als professional meteoroloog, want zoveel kennis heb ik voorlopig nog lang niet, maar als molenaar met een weer-hobby die er vanaf 2016 is. Voor mij is het vooral de uitdaging die ik leuk vind zo dicht mogelijk bij het werkelijke weer uit te komen.

Uitgangspunt zijn de KNMI weerkaarten, satelietkaarten van Windy.com, de 300 hPa kaarten van de Duitse Wetterzentrale, de ICON-weerkaarten van de Deutscher Wetterdienst en uiteraard gegevens uit mijn eigen weerstation.

Op onderstaande link kun je alle gegevens zien van "Weerstation Trammetje 26":

Personal Weather Station Dashboard | Weather Underground (wunderground.com)

Voor de weerberichten van zaterdagen wil ik verwijzen naar de weerberichten van David Henneveld (meteoroloog) die hij speciaal voor molenaars elke vrijdag op de site van het Gilde van Vrijwillig Molenaars plaatst, met wat extra uitleg ook zodat liefhebbers steeds meer leren hoe het weer in elkaar zit, een echte aanrader dus.

De weerberichten van David zijn dus vanaf vrijdagen te vinden op onderstaande link:

Weerbericht - Gilde van Vrijwillige Molenaars

Natasja Klein Nulent.

Het weerbericht voor Lochem en omgeving op dinsdag 19 januari 2021

Op de KNMI-kaarten zien we ten NW van Nederland meerdere lagedruggebieden, dat levert ook diverse fronten op, er zijn dan ook koufronten (blauwe lijnen met driehoekjes), occlusiefronten (paarse lijnen met halve rondjes en driehoekjes) en warmtefronten (rode lijnen met halve rondjes) te zien. Deze laatste daar zien we er twee boven Nederland op de analyse kaart van 07:00 uur Nederlandse tijd. De meest rechtse  is net over Lochem en omgeving gekomen en zorgde voor de regen die we hadden. En de tweede komt eraan en zorgt ook voor regen. In de loop van de middag zijn beide fronten wel voorbij en wordt het merendeel droog. De isobaren (dat zijn de lichtblauwe lijnen om de lagedrukgebieden liggen en staan voor lijnen van gelijke luchtdruk) liggen dicht tegen elkaar, dat betekend dat het flink waait, want hoe dichter bij elkaar hoe meer wind.

In Lochem en omgeving dus vandaag een regenachtige dag met enkele droge momenten wellicht, maar toch overwegend nat. In de loop van de middag en vanavond overwegend droog. Achter warmtefronten zit de warme sector, de temeraturen gaan daardoor omhoog en we raken zelfs de dubbele cijfers aan.

Het wordt vandaag max. 10°C. De gevoelstemperatuur is 4 graden kouder.

De wind komt overwegend uit ZW en is vrij krachtig met zo'n windkracht 5 Bft. 

De zon kwam om 08:33 uur op en gaat vandaag 16:58 uur onder. De dagen worden merkbaar langer.

Hieronder als eerste de analysekaart van dinsdag 19 januari 2021 07:00 uur Nederlandse tijd van het KNMI. Als tweede de prognosekaart van dinsdag 19 januari 2021 13:00 uur Nederlandse tijd.

Meer kaarten van het KNMI zijn te vinden op onderstaande link:

KNMI - Weerkaarten

De situatie 08:00 uur bij weerstation "Trammetje 26" op 19 januari 2021.