Het weerstation van Trammetje 26

Sinds 21 november 2020 heeft Trammetje 26 een eigen weerstation. Op het weerstation verzamel ik gegevens van hoe het weer is op de locatie van Trammetje 26 in Lochem.

Als ik tijd heb zal ik doordeweeks weerberichten plaatsen 's morgens voor Lochem en omgeving, het streven is ze voor 09:15 uur online te hebben (zon- en feestdagn zijn de gewone reguliere weerberichten te volgen). Niet als professional meteoroloog, want zoveel kennis heb ik voorlopig nog lang niet, maar als molenaar met een weer-hobby die er vanaf 2016 is. Voor mij is het vooral de uitdaging die ik leuk vind zo dicht mogelijk bij het werkelijke weer uit te komen.

Uitgangspunt zijn de KNMI weerkaarten, satelietkaarten van Windy.com, de 300 hPa kaarten van de Duitse Wetterzentrale, de ICON-weerkaarten van de Deutscher Wetterdienst en uiteraard gegevens uit mijn eigen weerstation.

Op onderstaande link kun je alle gegevens zien van "Weerstation Trammetje 26":

Personal Weather Station Dashboard | Weather Underground (wunderground.com)

Voor de weerberichten van zaterdagen wil ik verwijzen naar de weerberichten van David Henneveld (meteoroloog) die hij speciaal voor molenaars elke vrijdag op de site van het Gilde van Vrijwillig Molenaars plaatst, met wat extra uitleg ook zodat liefhebbers steeds meer leren hoe het weer in elkaar zit, een echte aanrader dus.

De weerberichten van David zijn dus vanaf vrijdagen te vinden op onderstaande link:

Weerbericht - Gilde van Vrijwillige Molenaars

Natasja Klein Nulent.

Het weerbericht voor Lochem en omgeving voor woensdag 5 mei 2021

Op de KNMI-analysekaart is te zien dat we net een occlusiefrontje over het land trekt, deze zorgt lokaal voor wat buitjes over het land verspreid, maar ook met droge momenten.

Wat wellicht meer invloed zal hebben is de trog (dikke blauwe lijn) die we op het KNMI-prognosekaartje te zien krijgen. Het is handig te weten dat de Nederlandste tijd in zomertijd 2 uur later is dan UTC tijd, dus 12 uur UTC is 2 uur 's middags Nederlandse tijd. Vanaf de middag kunnen we dus die trog in Lochem gaan verwachten. 

Een trog is een bel koude lucht op grotere hoogte met meestal een buienlijn. Op de foto onder deze tekst is een voorbeeld van een trog te zien.

In Lochem en omgeving vanochtend overwegend droog met lokaal mogelijk wat lichte buien. In de middag kans op wat zwaardere buien. Aan het einde van de middag wordt het weer droog en laat de zon zich ook nog zien.

Het wordt max. 10°C en de gevoelstemperatuur voelt ongeveer 4 graden kouder.

De wind komt overwegend uit W met windkracht 5 Bft.

De zon kwam 05:57 uur op en gaat 21:06 uur weer onder.

Hieronder eerst een foto van de achterkant van een trog en vervolgens een KNMI-analysekaartje van 02:00 uur Nederlandse tijd en prognose KNMI-prognosekaartje van 14:00 uur Nederlandse tijd.

 

De situatie 08:00 uur bij weerstation "Trammetje 26" op 5 mei 2021.

  • Wind en luchtdruk

  • Satelliet

  • Regen en onweer