ForestKids Early Learning

Bij Trammetje 26 zijn we al veel buiten, maar een tijdje geleden kwam ik ‘ForestKids Early Learning’ uit Canada tegen. Dit is een vorm van kinderopvang en school buiten in het bos waar ze zelfs de kleinste kinderen zoveel mogelijk buiten zijn, in hangmatjes slapen, buiten eten en op een speelse laten ontdekken en leren, zomer en winter, met mooi weer en slecht weer. 

Dit idee is in Nederland door wetgeving niet helemaal mogelijk, maar het idee van veel buiten zijn en buiten ontdekken en leren ben ik al enthousiast over vanaf het moment dat ik ruim 18 jaar geleden als gastouder begon.

Geïnspireerd door de ‘ForestKids Early Learning’ben ik video’s gaan kijken van deze jongste kinderen en zie hoe de kinderen reageren op in de natuur zijn en daar te ontdekken en leren. Een paar leuke filmpjes van deze ForestKids Early Learning zijn te vinden op volgende linken van hun video-pagina op de Facebooksite van de ForestKids. https://www.facebook.com/theresakids/videos/1316655181722467/ ,https://www.facebook.com/theresakids/videos/1185444754843511/ , https://www.facebook.com/theresakids/videos/1165124123542241/ .

Dit heeft er toe geleid dat mijn streven dat de kinderen zeker twee keer per dag een tijdje buiten zijn met droog weer om te ontdekken, spelen en leren ook door te zetten ook wanneer het buiten regent of nat is. Er is tenslotte geen slecht weer, alleen slechte kleding, kinderen kunnen dus voor elk weertype geschikt aangekleed worden en genieten van alle seizoenen en zelfs van een regenbui. Voor de kinderen van Trammetje 26 zijn er om deze reden allemaal regenpakjes aangeschaft en warme wollen mutsjes, wollen laarzensokjes en laarsjes, want wat is er leuker dan in plassen stampen, te voelen en zien hoe de natuur er ook met regen uit ziet of hoe het bos ruikt na of tijdens een regenbui.

Bij Trammetje 26 kijken we met de kinderen hoe de appels in de appelboom groeien, hoe de diverse bessen aan de bessen- en bramenstruiken groeien, als ze rijp zijn gaan we die ook plukken en proeven en zelfs aalbessen die kinderen meestal zuur vinden zijn heerlijk als je vol verwachting wacht tot ze rijp zijn en dan zelf mag plukken en nog op mag eten ook.

Op loopafstand van Trammetje 26 is een stukje bos waar kinderen lekker kunnen rennen, leren hun balans te houden door over van de boom gevallen takken te lopen, waar we zien hoe de blaadjes aan de bomen groeien en in de herfst verkleuren en van de boom vallen. Met vergrootglazen kunnen we diertjes en bloemetjes goed bekijken. De kinderen zullen regelmatig picknicken of aan de kinderpicknicktafel in de tuin hun boterhammetjes en fruit eten.

Door de mini-kinderboerderij en de snoepplantjes in de tuin, door op onderzoek te gaan in het bos of wanneer er iets te onderzoeken is door bouwprojecten, onderhoudswerkzaamheden te volgen waar me met het Trammetje kunnen komen leren de kinderen verantwoordelijkheid voor dieren en natuur, maar ook over diverse beroepen. Ook leren de kinderen voorzichtig zijn waar het nodig is en wordt er gewerkt aan observeren, motoriek, focus, ontdekken, onderzoeken en vooral dat lekker buiten zijn en spelen leuk is.

Met mooi weer slapen de kinderen die groot genoeg zijn hier buiten in goedgekeurde Deryan tentjes in de schaduw. Deze tentjes beschermen tegen insecten en is 50% UV-bestendig, zijn volledig goed gekeurd en beschikken over zelfopblaasbare matrasjes die veilig geplaatst worden. De kinderen vinden de tentjes die ze ‘tovertentjes’ noemen, omdat ze opgevouwen in de lucht gegooid worden met een toverspreuk en landen als een tentjes geweldig. Mijn ervaring is dat zelfs kinderen die anders geen middagslaapje meer nodig hebben dolgraag toch minstens hun rustmomentje zoeken in zo’n tentje en dan vaak toch even lekker een middagslaapje doen en daarna weer helemaal fit zijn om lekker te spelen. Met mooi weer dus lekker buiten en als het koud is of regent zetten we de tentjes gewoon binnen op. Baby’s slapen bij Trammetje 26 in goedgekeurde ledikantjes zoals de GGD en wet voorschrijft in een apart babykamertje die grenst aan de opvangruimte maar waar ik ook altijd een babyfoon aan heb staan en de ontvanger bij me draag. Tijdens wandelingen is het geen probleem als de baby’s in slaap vallen want de wandelwagenbakken/reiswiegen zijn in het vervoersmiddel van Trammetje 26 te bevestigen net als op het frame van een gewone wandelwagen.