De opvang

De opvangruimte is speciaal ingericht voor de kinderen en ze kunnen er dan ook veilig spelen, knutselen, enz...

Buiten de binnenruimtes hebben we een grote tuin van 70 meter lang met een groot grasveld waar we met mooi weer veel zullen zijn.  De tuin is afgesloten en de kinderen kunnen er niet uit zonder begeleiding.

Naast wisselende activiteiten zijn er ook vaste momenten op de dag die zorgen voor structuur en duidelijkheid, een aantal activiteiten zullen we zoveel mogelijk gezamenlijk doen, maar er is ook ruimte voor eigen spel.

Er zijn een aantal dingen waar ik veel waarde aan hecht in de opvang zoals:

-Het is belangrijk dat een kind zich veilig en gewenst voelt

-Spelen is leuk maar een kind heeft ook rustmomenten nodig

-Ieder kind is zoals hij of zij is en dat is mooi

-Kinderen leren door ontdekken, dus is het belangrijk dat er genoeg te ontdekken is

-Ieder kind ontwikkelt zich op zijn en haar eigen manier, als gastouder houd ik die ontwikkeling in de gaten en zal die stimuleren waar nodig

-Kinderen hebben ruimte maar ook grenzen nodig

-Leren samen spelen en delen is belangrijk maar een kind mag ook zelf spelen

Om zoveel mogelijk bovenstaande aan de kinderen te bieden, eten en drinken we met elkaar aan tafel binnen of buiten aan de picknicktafel of op een picknickkleed zodra de kinderen de leeftijd hebben daaraan toe te zijn. Na de lunch is het tijd voor middagdutjes of een rustige activiteit voor kinderen die geen middagdutje meer nodig hebben.

De kinderen mogen naast knutselen en spelen meehelpen met plantjes en dieren verzorgen.

Het idee is dat we bij Trammetje 26 een echte mini-kinderboerderij gaan krijgen. Op dit moment hebben we konijnen en een kip, een grote afgedekte vijver waar de kinderen niet in kunnen vallen maar waar ze wel de vissen kunnen voeren. Dit voorjaar is daar een voilere bij gekomen en wie weet wat volgt. We hebben ook twee honden die erg lief zijn voor kinderen en alleen erbij mag onder toezicht en mits de ouders geen bezwaar hebben. Een van de honden een labradoodle is zelfs erg geschikt als knuffelhond, het komt regelmatig voor dat kinderen die wat stiller zijn of verlegen, hem de oren van zijn lieve krullebol kletsen, hij weet precies welk kindje hem nodig heeft voor een luisterend oor of knuffel. De andere hond, kijkt vooral telkens of alles goed gaat en komt naar me toe als een kindje even huilt om dat te melden.

We zullen ook regelmatig eropuit gaan met de kindertram naar speeltuintjes, het bos of activiteiten in de stad of om een boodschap in de winkel te halen, hier zijn ook vaak leuke leermomenten van te maken.

Tot slot niet onbelangrijk, ik respecteer ieders overtuiging, maar heb zelf ook overtuigingen als gastouder. Dit heeft tot gevolg dat waar ik eerder soepel was over inenten omdat ik hoe dan ook achter ouders staan die daar bewust over nadenken wat zij hierover ook besluiten er nu toch een beleid over onstaan is bij Trammetje 26.

Na mezelf verdiept te hebben in de redenen die je kunt hebben over wel en niet inenten is het gevolg dat nu door het steeds meer niet inenten bijvoorbeeld mazelen weer steeds meer voorkomt met alle gevolgen die dat kan hebben. De risico's hiervan vind ik te groot en ben van mening om een landelijke denkking te houden inenten goed is.

Om deze reden verwacht ik van ouders/ verzorgers die voor Trammetje 26 kiezen dat zij de kinderen laten inenten en zo meewerken aan landelijke dekking en de risico's op besmetting zo minimaal mogelijk is.