Ouders

Als gastouder vind ik het heel bijzonder dat ouders mij de zorg van de kinderen toevertrouwen, kinderen die toch het meest dierbare in hun leven zijn. Ik wil dan ook zoveel mogelijk delen over hoe het gaat met kinderen bij Trammetje 26 en gebruik daarvoor verschillende manieren.

Uiteraard wanneer de kinderen gebracht en gehaald worden zijn dat mooie momenten om even de bijzonderheden aan elkaar door te geven, maar ook door gebruik te maken van een Trammetje 26 dagboekje, WhatsApp of bel-afspraken.

Het dagboekje

Het gebruik van het dagboekje is vooral ideaal bij baby’s, het is zowel voor mij als voor de ouders belangrijk om te weten of een baby goed gedronken heeft, inentingen gehad heeft, goed geslapen heeft. In het dagboekje schrijf ik dan ook de flestijden, de hoeveelheid dat de baby gedronken heeft, of er bijzonderheden waren aan de luiers, hoe het kindje geslapen heeft en alle andere bijzonderheden die belangrijk zijn, maar ook wat we bij Trammetje 26 gedaan hebben, zoals wandelingen, uitjes, enz…

Voor mij als gastouder is het ideaal als ouders in het dagboekje wijzingen betreft de voeding, de hoeveelheden en alle bijzonderheden die invloed hebben op de dag of waar rekening mee gehouden moet worden schrijven.

Ook is het leuk als ouders voorin het boekje een lijstje maken van bijzondere data zoals hun eigen verjaardagen, trouwdagen, verjaardagen van opa’s en oma’s zodat de kinderen tekeningen, plakwerkjes of iets anders kunnen maken.

WhatsApp en bellen

WhatsApp is ideaal, ik werk hier met WhatsApp groepen waar de ouders/ verzorgers van het kindje in zitten, zodat alle betrokkenen van een kindje mee kunnen kijken. Via deze groep deel ik foto’s en video’s van leuke momenten van hun kindje zodat ze zo min mogelijk van die mooie en leuke momenten hoeven te missen.

Ook is WhatsApp ideaal om even in te melden als de haal of brengtijden afwijken door file, vertraging in het openbaar vervoer, overwerk of welke andere reden die er kan zijn.

WhatsApp heeft mijn voorkeur boven bellen omdat de kinderen hier altijd voorgaan en ik niet altijd gelijk kan opnemen, bijvoorbeeld als een kindje de fles krijgt, verschoond wordt of als ik ze in bed leg of uit bed haal. Bellen kan ook storen tijdens het voorlezen of een activiteit, WhatsApp kan ik kijken zodra ik mijn handen vrij heb.

Online gesloten foto-album

Algemene foto’s van Trammetje 26 en de kinderen plaats ik in een gesloten foto-album waarvan alleen degenen waarvan de kinderen bij Trammetje 26 komen een link krijgen. Deze mogen niet op het openbare internet gedeeld worden i.v.m. de privacy van de kinderen en de gezinnen van de kinderen, maar kunnen wel bekeken worden in privésfeer.

Mocht je als ouder het toch niet prettig vinden dat er foto’s van je kindje in dit gesloten album komen, kunnen we in overleg besluiten het kindje onherkenbaar te maken of gewoon helemaal niet te fotograferen of filmpjes te plaatsen waar het kindje op te zien is.

Voor foto’s waar je kindje herkenbaar op staat zal ik altijd toestemming vragen als de foto zo leuk is dat ik hem op de website van Trammetje 26 zou willen plaatsen in het openbare album voor toekomstige ouders die een indruk willen krijgen over de kinderopvang hier.

Tot slot het ophalen

Kinderen kunnen alleen opgehaald worden door de van te voren afgesproken personen. Staat er dus een voor mij onbekende opa, oma, kennis voor de deur wat niet overlegd is kan deze het kindje dus niet meenemen als dit niet van te voren besproken is of wanneer ik toestemming heb het kindje mee te geven aan desbetreffende persoon. Even een berichtje dus als dit het geval is voorkomt ongemakkelijke situaties.