Waarom alle baby’s in Finland in een kartonnen doos slapen

Al 75 jaar krijgen aanstaande moeders in Finland een starterskit van de overheid met daarin onder meer kleertjes, lakens, luiers en speelgoed. Op de bodem ligt een matras dus de doos kan ook als bed worden gebruikt.

Het is een traditie die teruggaat tot de jaren dertig en die in het leven is geroepen om alle kinderen met wat voor achtergrond dan ook een gelijke start te geven in het leven.

Veel kinderen uit alle lagen van de bevolking brengen hun eerste nachten in de doos door. Sommigen zeggen dat de doos er zelfs voor heeft gezorgd dat Finland een van de laagste kindersterftecijfers ter wereld heeft.

Moeders kunnen ook kiezen voor een vergoeding van 140 euro, maar 95 procent geeft de voorkeur aan de starterskit, die overigens veel meer waard is. In de jaren veertig en vijftig hielp de doos de vaak arme ouders niet alleen aan de basisspullen die een baby nodig heeft, hij dwong zwangere vrouwen ook om zich op tijd te laten controleren door een dokter. De doos diende namelijk te worden afgehaald bij de huisarts en dat kon tot de vierde maand van de zwangerschap.

Inmiddels is de babydoos, die tegenwoordig gewoon bij het postkantoor ligt, een ritueel geworden in Finland. De 49-jarige Reija Klemetti vertelt: ‘Het is heel leuk om de doos op te halen. Mijn moeder en vriendinnen waren allemaal benieuwd wat er in zat en welke kleuren ze dit jaar hadden uitgekozen’.

Voor haar schoonmoeder van 78 was het in de jaren zestig nog anders. Ze had geen idee wat ze moest kopen en rekende echt op de doos, waar alles in zat wat ze nodig had. Klemetti’s dochter deelt het enthousiasme van haar moeder. ‘De doos is het eerste tastbare bewijs dat de baby er aan komt’. Maar bovenal is hij voor de Finnen het symbool van gelijkheid en gelijke kansen.

 

Bron: Door  - woensdag 21 januari 2015, 14:22 in categorie: Samenleving

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/411861/waarom-alle-babys-in-finland-in-een-kartonnen-doos-slapen.html