ZaaiGoed-methode

Bij Trammetje 26 wordt gewerkt met de ZaaiGoed-methode, dit is een ontwikkelings-methode waar je als (gast)ouder minstens zoveel van leert. Door het gebruik van deze methode leren kinderen op een speelse manier vaardigheden.

In de kinderopvang wordt er steeds meer gewerkt met ontwikkelings-methodes als voorbereiding op het basisonderwijs. Om kinderen bij Trammetje 26 ook een goede voorbereiding mee te geven voor de overstap naar het basisonderwijs zocht ik een methode die ruimte geeft aan de speelsheid van kinderen, die niet te schools is op een te jonge leeftijd, maar die wel als ondersteuning kan zijn om de basisvaardigheden aan te leren. Deze methode sluit ook prima aan bij de visie van Trammetje 26, 'Kinderen leren door ontdekken'.

Daarnaast vond ik bij de keus van een ontwikkelings-methode het erg belangrijk dat deze overal toepasbaar is, dit omdat we bij Trammetje 26 veel buiten zijn en de leermomenten zoeken in het volgen van werkzaamheden in de omgeving zoals een boom die geplant wordt, een kinderboerderij die we bezoeken, tochtjes naar het bos, kijken als er ergens aan de weg gewerkt wordt, een huis dat geschilderd wordt, enz…

De ZaaiGoed-methode voldoet hieraan en het mooie is, niet alleen de kinderen hebben baat bij deze methode, maar ook als gastouder leer ik nog beter de kinderen echt te zien waardoor ik ze beter kan begeleiden. Ik gebruik de methode nu ruim 1,5 jaar en ben erg enthousiast door de positieve uitwerking van deze methode.

Meer informatie over deze methode is te vinden op de site van deze methode: http://www.essisme.nl/wat-we-doen/zaaigoed-methode.